donderdag 12 december 2019

Europese politici boos om strafonderzoek Porosjenko

Oud-president Petro Porosjenko.
Uit Europa komt er kritiek op de pogingen van het nationale rechechebureau SBI om oud-president Petro Porosjenko voor de rechter te brengen. De Litouwse Europarlementariër Petras Aushtravicius, de Duitse ex-Europarlementariër Rebecca Harms en de Zweedse oud-premier Carl Bildt spreken hun bezorgdheid uit over een mogelijke strafrechtelijke vervolging van Porosjenko.

Het gaat om drie politici die zich in de afgelopen jaren sterk hebben gemaakt voor Oekraïne. Aushtravicius waarschuwt nu dat Porosjenko niet met een politiek motief aan de schandpaal genageld moet worden. Harms noemt het onderzoek van de SBI ''volstrekt belachelijk'' en meent dat ''sommige Oekraïners hun uiterste best doen om hun eigen land in een kwaad daglicht te stellen''.

Bildt noemt dit ''Oekraïne op z'n slechtst'' en herinnert aan de politiek gemotiveerde vervolging van oud-premier Joelia Timosjenko die door toedoen van president Viktor Janoekovitsj twee jaar in de gevangenis doorbracht. ''En nu lijkt Zelenski van plan te zijn om hetzelfde te doen. Schande!''

Het strafrechtelijk onderzoek is opgezet op aandringen van de advocaat Andrej Portnov, eerder plaatsvervangend stafchef van Janoekovitsj. Portnov heeft al diverse beschuldigingen ingebracht tegen Porosjenko en hij heeft daarbij onomwonden te kennen gegeven dat hij niet zal rusten voordat hij de vorige president achter de tralies heeft gekregen. Bij het nieuwste strafrechtelijke onderzoek gaat het om hoogverraad, als gevolg van het ondertekenen van het tweede Minsk-akkoord van februari 2015 door Porosjenko.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: