zaterdag 21 december 2019

Offshorebedrijf trekt zich terug van Nord Stream 2

Het tracé van de Nord Stream 2.
Het Nederlands-Zwitserse offshorebedrijf Allseas stopt voorlopig het werk aan de Nord Stream 2 gaspijpleiding. In een korte verklaring noemt het bedrijf de dreigende Amerikaanse sancties als reden. De sancties werden deze week met een ruime marge aangenomen door de Amerikaanse Senaat en vandaag geïmplementeerd door Trump. De Amerikaanse president is net als zijn voorganger Obama groot tegenstander van het Russische project. Trump heeft de sancties afgelopen nacht bekrachtigd.

Door de Amerikaanse sancties komen Europese bedrijven die werken aan het project op een zwarte lijst, waardoor ze geen zaken meer mogen doen in de VS. Allseas zou worden getroffen omdat het bedrijf de pijpleiding in de Oostzee installeert. Het miljardenproject zou halverwege volgend jaar operationeel moeten zijn. Of die planning in gevaar komt door de beslissing van Allseas is niet bekend.

Voor Nord Stream 2 werkt het Russische staatsbedrijf Gazprom samen met Europese energiebedrijven, waaronder Shell. Bij de aanleg van de omstreden gaspijplijn zijn ook de Nederlandse bedrijven Boskalis en Van Oord betrokken.

Algemeen directeur Andriej Koboljev van het Oekraïense bedrijf Naftogaz zei gisteren dat de bereidheid van Rusland om op de valreep een nieuw contract af te sluiten voor het transporteren van aardgas via Oekraïne naar Europa volgens hem te maken heeft met de Amerikaanse sancties. ''Onze gesprekspartners hebben serieuze zorg om deze sancties. Ik weet zeker dat de lobbyisten van Gazprom alles in het werk hebben gesteld om het Senaatsbesluit tegen te houden'', merkte Koboljev op in een interview met Radio NV.

Vanmiddag worden de details bekend gemaakt van het akkoord dat Oekraïne en Rusland eergisteren in Berlijn hebben gesloten. President Volodimir Zelenski kondigt dit vanmorgen aan op zijn Facebookpagina.

Bronnen: NOS, Interfax, Unian

Geen opmerkingen: