maandag 9 december 2019

'Het is vijf voor twaalf voor het gastransport'

Als er de komende dagen, mogelijk zelfs vanavond nog, geen akkoord wordt bereikt over een nieuw tienjarig contract voor het transport van Russisch aardgas naar Europa, dan wordt vrijdag de kraan dichtgedraaid. Dat zegt Viktor Medvedtsjoek, de voorzitter van de pro-Russische partij Oppositieplatform/Voor het Leven.

''Het is vijf voor twaalf voor het gastransport'', aldus de oligarch die bevriend is met de Russische president Vladimir Poetin. Hij meent dat het nu of nooit is voor Oekraïne om nog zaken te doen met Rusland. ''Het kabinet gaat uit van 80 miljard kubieke meter aardgas, maar dat gaan we niet meer halen. Als we al een nieuw transportcontract krijgen. Mogelijk wordt het een contract voor een jaar, maar dan wel zonder een gegarandeerde hoeveelheid te transporteren aardgas.''

Het huidige tienjarige transportcontract loopt eind deze maand af, maar volgens Medvedtsjoek houdt het komende vrijdag al op als er geen akkoord is bereikt over een nieuw contract. Rusland zet nog altijd in op het snel gereed komen van de Nord Stream 2, waarmee aardgas rechtstreeks via de Baltische Zee naar Noord-Duitsland gaat. Als die pijplijn eenmaal in gebruik is, dan is het Oekraïense transportnet niet meer zo belangrijk. Bovendien zijn in Europa al grote gasvoorraden ondergronds aangelegd.

De Russische president Poetin probeert vanavond in Parijs zijn Oekraïense ambtgenoot over de streep te trekken met het lokkertje dat Oekraïne weer Russisch aardgas kan kopen, maar dan wel tegen een lagere prijs die voor Europees aardgas wordt betaald. Lukt Poetin dat, dan is Oekraïne straks weer gevoelig voor Russische grillen, zoals tweemaal eerder het dichtdraaien van de gaskraan.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: