woensdag 18 december 2019

Minister: 'Oekraïne kan over drie jaar zonder IMF'

Oekraïne kan het volgens minister Oksana Markarova over drie jaar wel af zonder de steun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). ''Het nieuwe steunprogramma loopt over drie jaar. Op het ministerie spreken we al van het 'laatste programma'. We gaan dat niet halverwege afbreken. Na die drie jaar blijven we wel samenwerken met het IMF, maar dan als een land dat geen nieuwe lening meer nodig heeft'', zei Markarova gisteravond in een politieke talkshow op televisie.

''Als we nu kijken naar de periode 2019-2021, dan zien we flinke pieken waar we rente en terugbetalingen moeten voldoen. Het gaat dan om grote leningen die we in de afgelopen jaren echt nodig hadden. De situatie is nu anders: onze schuldenlast loopt sterk terug, terwijl we er alles aan doen om de economie te laten groeien'', aldus de minister.

Vandaag werd duidelijk dat de regering en de Nationale Bank voor de opdracht staan om in de periode 2020-2022 maar liefst 21,6 miljard euro aan rente en aflossing van leningen in buitenlandse valuta moeten voldoen. De Nationale Bank gaat er vanuit dat de staatsschuld eind volgend jaar uit komt op 50 procent van het bruto nationaal product en een jaar later op 48 procent.

Bronnen: Interfax, Unian

Geen opmerkingen: