maandag 9 december 2019

Relatief weinig betogers tegen 'weggeven' Oekraïne

Het moet een teleurstelling zijn geweest voor de drie oppositiepartijen Europese Solidariteit, de Moederlandpartij en Stem: er kwamen gistermiddag 'slechts' 8.000 mensen opdagen op het Majdanplein in Kyiv voor de Rode Lijnen-betoging waartoe ex-president Petro Porosjenko, zijn voormalige rivaal Joelia Timosjenko en zanger Svjatoslav Vakartsjoek van de populaire band Okean Elzy hadden opgeroepen.

In de avonduren maakten nog eens 2.000 betogers bij het presidentiële kantoor aan de Bankovastraat duidelijk dat zij niet willen dat president Volodimir Zelenski later vandaag de Oekraïense belangen verkwanselt aan de Russische president Vladimir Poetin bij het overleg van de Normandische Vier.

Er zijn volgens hen meerdere 'rode lijnen' die niet overschreden mogen worden. Het gaat dan vooral om het 'weggeven' van de bezette gebieden in de Donbas aan de separatisten. De hardliners onder de betogers beschouwen het terugtrekken van de frontlijn door het Oekraïense leger - president Zelenski wil dat langs de hele frontlijn - als een capitulatie tegenover de door Rusland aangestuurde rebellen.

Het waren gisteravond de hardliners die alvast hun campagnetenten opzetten, in de stellige overtuiging dat de politiek onervaren Zelenski het onderspit delft tegen de ervaren, geslepen Poetin. Zij vertegenwoordigen extreem-nationalistische bewegingen als Demokratitsjna Sokira (Democratische Bijl), de Oekraïense Volksbeweging (Rukh) en de Onbekende Patriot. Ook werden partijvlaggen gezien van de nationalistische partij Svoboda (Vrijheid).

Bron: Unian

Geen opmerkingen: