zaterdag 14 december 2019

Boerenprotest dinsdag bij het parlementsgebouw

De Federatie van Boeren en Landeigenaren wil dinsdag bij het parlementsgebouw gaan protesteren tegen het vrijgeven van de verkoop van landbouwgrond. Het parlement heeft het wetsvoorstel al in de eerste lezing aangenomen en dezer dagen wordt over eventuele aanpassingen gedebatteerd. Het is de bedoeling om nog voor het kerstreces de tweede, definitieve stemming te houden.

Volgens voorzitter Mikola Strizhak van de Federatie van Boeren en Landeigenaren is het wetsvoorstel in de huidige vorm in strijd met de grondwet, want daarin staat dat Oekraïners het exclusieve recht hebben op Oekraïense grond. Terwijl president Volodimir Zelenski en zijn partij Dienaar van het Volk willen dat ook buitenlanders op termijn - vanaf 2024 - landbouwgrond kunnen aankopen.

''De grondwet schrijft voor dat daarvoor eerst een referendum moet worden gehouden, maar Volodimir Zelenski heeft besloten dat hij agrarische grond gaat verkopen zonder het volk te raadplegen, en hij weet dat meer dan 70 procent van de Oekraïners er op tegen is'', schrijft Strizhak in een oproep om dinsdag mee te gaan demonstreren.

''We hebben al te lang voor ons land moeten vechten, we hebben al zoveel bloed vergoten voor het recht om baas in eigen land te mogen zijn. Hij weet dat het volk er op tegen is, maar toch zet hij door'', aldus Strizhak. ''Zelenski doet dit niet in het belang van ons Oekraïners, maar om de belangen te dienen van buitenlandse speculanten en de lokale landmaffia. Dit staat haaks op het Oekraïense belang en is een directe bedreiging van de nationale veiligheid. De boeren en het Oekraïense platteland worden ermee in de vernieling geholpen.''

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: