dinsdag 31 december 2019

Oekraïne krijgt minimaal 6,2 miljard euro in vijf jaar

Er blijft nog jarenlang Russich aardgas via Oekraïne
naar Europa vloeien. Foto: open bron
Oekraïne gaat in de komende vijf jaar tenminste 6,2 miljard euro verdienen aan het transporteren van Russisch aardgas naar Europa. President Volodimir Zelenski heeft dat vandaag bekend gemaakt. In het eerste contractjaar, dat morgen in gaat, stuurt het Russische staatsenergiebedrijf Gazprom minimaal 65 miljard kubieke meter aardgas via het Oekraïense transportnet.

In de daaropvolgende vier jaar gaat het om minimaal 40 miljard kubieke meter aardgas. De partijen hebben een mogelijke verlenging met nog eens tien jaar afgesproken onder dezelfde voorwaarden. Dat biedt Oekraïne voor de komende jaren zekerheid over de inkomsten uit het gastransport. Daar was lange tijd onzekerheid over, aangezien Rusland hoopt dat de Nord Stream 2 snel in productie komt en Oekraïne vreesde dan buitenspel te worden gezet, met een jaarlijks inkomensverlies van ruim 2 miljard euro.

Eurocommissaris Maros Sefcovic reageert vandaag enthousiast op de definitieve ondertekening van het transportcontract. ''Door dit contract is een constante gaslevering voor Europa verzekerd.'' Sefcovic trad zelf een aantal keren als bemiddelaar op tussen Oekraïne en Rusland, aangezien ook de Europese Unie er belang bij had dat er voor de jaarwisseling een nieuw contract zou liggen.

Bronnen: Unian, 112.ua

Geen opmerkingen: