woensdag 4 december 2019

Oppositiepartijen willen zondag betogen op Majdan

Drie oppositiepartijen hebben opgeroepen om zondag massaal naar het Majdanplein in Kyiv te komen om aan president Volodimir Zelenski duidelijk te maken dat hij volgende week maandag geen compromissen moet sluiten ten aanzien van de Europese koers, dat Oekraïne geen federale staat mag worden, de geannexeerde Krim teruggegeven moet worden en dat er alleen verkiezingen in de Donbas mogelijk zijn als de Russische militairen weggaan en de separatisten de wapens neerleggen.

Europese Solidariteit (van oud-president Petro Porosjenko), de Moederlandpartij (van Joelia Timosjenko) en Stem (van zanger Svjatoslav Vakartsjoek van de populaire band Okean Elzy) doen een beroep op ''alle niet onverschillige Oekraïners'' om mee te doen aan de betoging om de president te herinneren aan de 'rode lijnen' die niet overschreden mogen worden.

Zelenski gaat maandag naar Parijs voor het overleg van de Normandische Vier, de leiders van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk. Hoogstwaarschijnlijk heeft hij daaraan vooraf gaand een gesprek onder vier ogen met de Russische president Vladimir Poetin. In de afgelopen maanden heeft Poetin de druk op Zelenski gaandeweg opgevoerd met steeds weer nieuwe voorwaarden om het overleg überhaupt te laten plaatsvinden.

Oud-president Leonid Koetsjma, hoofdonderhandelaar namens Oekraïne in Minsk, heeft al eens openlijk zijn twijfel uitgesproken of de politiek onervaren Zelenski opgewassen is tegen de geslepen Poetin, die wellicht verregaande toezeggingen los kan krijgen van de Oekraïense president.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: