woensdag 11 december 2019

Separatistenleider, Medvedtsjoek boos op Zelenski

Viktor Medvedtsjoek.
De wet waarin de autonomie voor de door de separatisten bezette gebieden binnen Oekraïne is vastgelegd, kan volgens president Volodimir Zelenski met een jaar verlengd worden. Tijdens het overleg van de Normandische Vier afgelopen maandag kreeg hij de vraag voorgelegd waarom de wet niet nog eens vij of zelfs tien jaar verlengd kan worden.

''Ik heb ze allemaal eerlijk gezegd dat we niet weten hoe de situatie er over vijf of tien jaar uit ziet, daarom is een jaar beter'', legt Zelenski uit. Er was sprake van een nieuwe wet, van meerdere wetten en een wijziging van de Oekraïense grondwet om de autonomie voor de bezette gebieden te regelen als die zijn teruggekeerd bij Oekraïne. President Zelenski voelt dus het meest voor verlenging van die ene wet; een wijziging van de grondwet zit er volgens hem niet in.

Dat is slecht gevallen bij de separatisten. Zelfbenoemd premier Denis Poesjilin van de 'volksrepubliek' Donetsk is er zelfs erg boos over geworden. Hij beschuldigt Zelenski van leugens, omdat naar zijn idee in de Minsk-akkoorden is vastgelegd dat de Oekraïense grondwet gewijzigd moet worden, liefst om van Oekraïne een federale staat te maken. Poesjilin verwijst naar het plan-Steinmeier waarin dat zou zijn vastgelegd.

Ook partijleider Viktor Medvedtsjoek van het pro-Russische Oppositieplatform/Voor het Leven reageert boos. ''President Zelenski en zijn team willen geen grondwetswijziging, dat hebben ze al meerdere keren laten weten. Maar ook al willen ze het niet, zo is het wel afgesproken in het Minsk-akkoord van februari 2015. Er kan niet simpelweg worden volstaan met het verlengen van de autonomiewet voor de bezette gebieden.''

Bronnen: presidentiële website, 112.ua, DAN

Geen opmerkingen: