donderdag 5 december 2019

'Muur om bezette gebieden als overleg mislukt'

President Volodimir Zelenski is vastbesloten om van het komende overleg van de Normandische Vier een succes te maken. Maar mocht dat onverhoopt toch niet lukken, dan is er volgens zijn adviseur Andriej Jermak een 'plan B' dat voorziet in het bouwen van een 'muur' om de bezette gebieden, met de bedoeling om die af te grendelen van de rest van Oekraïne en zo een einde te maken aan het oorlogsgeweld.

''We willen verder met ons leven'', aldus Jermak in een interview met de nieuwssite Europejska Pravda. ''We zullen er alles aan doen om via diplomatie een einde te maken aan de oorlog, maar als dat niet lukt dan hebben we al een plan B achter de hand.'' Dat van die muur moet niet letterlijk worden genomen, zegt hij. Er wordt gekeken naar de manier waarop Israel de Palestijnse gebieden afschermt.

''We willen er geen gras over laten groeien als blijkt dat Rusland nog altijd niet van plan is om de Minsk-akkoorden na te komen.'' Hoe snel het plan B in werking wordt gesteld, wil Jermak evenwel niet zeggen. President Zelenski zal bij het overleg van de Normandische Vier, komende maandag in Parijs, inbrengen dat hij bereid is de grondwet aan te passen, maar dan alleen voor wat betreft de bestuurlijke decentralisatie in het hele land, inclusief de nu bezette gebieden. Dus niet de vorming van een federale staat, zoals Rusland graag ziet.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: