dinsdag 10 december 2019

Opnieuw onderzoek naar hoogverraad Porosjenko

Oud-president Petro Porosjenko.
Foto: president.gov.ua.
Het nationaal recherchebureau SBI stelt een strafrechtelijk onderzoek in naar Petro Porosjenko, omdat hij als president het Minsk-akkoord van februari 2015 heeft ondertekend. Er zou sprake kunnen zijn van hoogverraad, aldus de man die de kwestie aankaartte bij de SBI. Het gaat om de advocaat Andriej Portnov, voormalig plaatsvervangend stafchef van president Viktor Janoekovitsj.

Portnov heeft gezworen dat hij niet zal rusten eer hij Porosjenko achter de tralies heeft gekregen. Hij moest net als Janoekovitsj naar Rusland vluchten in februari 2014, omdat hij zijn leven niet zeker achtte na de machtswisseling. Hij heeft in de afgelopen maanden diverse zaken aangedragen bij de SBI. Tot een echte aanklacht tegen Porosjenko is het nog niet gekomen.

Met het Minsk-akkoord heeft Portnov misschien nog wel gelijk, al zal het zeker geen hoogverraad zijn omdat Porosjenko onder grote druk tekende van niet alleen de Russische president Vladimir Poetin, maar ook van die van de Franse president Francois Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

In het akkoord staat dat Oekraïne moet toestaan dat er eerst verkiezingen komen in de bezette gebieden, dat daarna de wapens worden neergelegd, de bezette gebieden autonomie krijgen en Oekraïne de controle over de grens met Rusland terugkrijgt. Inmiddels wordt daar anders over gedacht: eerst de Russische soldaten weg, de rebellen ontwapend en de controle over de grens terug en pas daarna verkiezingen en autonomie.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: