maandag 30 december 2019

Gazprom hoeft geen 6,6 miljard euro te betalen

De Oekraïense regering ziet af van nieuwe schadeclaims tegen het Russische staatsenergiebedrijf Gazprom. Ook hoeft Gazprom de boete van 6,6 miljard euro niet te betalen die in 2016 door de Oekraïense mededingingsautoriteit werd opgelegd vanwege het misbruiken van de monopoliepositie van het gasbedrijf.

Het akkoord werd vanmiddag ondertekend. Er lopen nog meerdere zaken bij het arbitragehof in Genève die nu allemaal door Oekraïne worden ingetrokken. Zaterdag maakte Gazprom nog 2,7 miljard euro over naar Naftogaz, het Oekraïense staatsenergiebedrijf. Het betreft een vergoeding omdat Gazprom jarenlang te hoge tarieven berekende aan Naftogaz.

De vergoeding werd eerder dit jaar toegekend door de arbitragecommissie van de Kamer van Koophandel in Stockholm. Toen onlangs een akkoord werd bereikt over een nieuw contract voor het transport van Russisch aardgas naar Europa werd ook meteen afgesproken dat de 2,7 miljard euro uiterlijk zondag zou worden betaald. Er is tot vanochtend in alle vroegte in Wenen onderhandeld over details van het nieuwe transportcontract dat op 1 januari in gaat en voor een jaar geldt, met een optie voor nog eens vier jaar tegen dezelfde voorwaarden.

Bronnen: Unian, Interfax

Geen opmerkingen: