maandag 2 december 2019

Driejarig zoontje omstreden ondernemer gedood bij schietpartij in Kyiv

Een kind van drie jaar is gisteren om het leven gekomen bij een schietpartij in het centrum van de hoofdstad Kyiv. Het jongetje zat bij zijn ouders in de auto toen er vanuit een langsrijdende wagen werd geschoten. Het lijkt te gaan om een gerichte actie tegen de vader, Vitsjeslav Soboljev, een voormalige provinciebestuurder en ondernemer.

Het gezin had een bezoek gebracht aan een restaurant dat eigendom is van Soboljev. Toen ze daar vertrokken, werd op hun auto geschoten. Daarbij werd alleen Soboljev's zoontje getroffen. Het kind overleed in de ambulance op weg naar het ziekenhuis. De politie zoekt nog naar de dader.

Soboljev is omstreden. Hij is afkomstig uit de stad Jenakiejeve in de provincie Donetsk, waar ook ex-president Viktor Janoekovitsj vandaan komt. Soboljev's bedrijf was al eens onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek, op verdenking van het verlenen van financiële steun aan de separatisten in de Donbas. Dat was nadat de journalistieke onderzoeksgroep Slidstvo.info begin 2017 aan het licht bracht dat het bedrijf handel dreef met bedrijven in de bezette gebieden.

Soboljev kwam namens het Blok-Porosjenko in 2015 in het provinciebestuur van Kyiv, maar verloor eerder dit jaar deze positie bij nieuwe verkiezingen. Hij was eerder al plaatsvervangend directeur van het energiebedrijf Naftogaz en locoburgemeester van de stad Donetsk.

Bron: RFE/RL

Geen opmerkingen: