donderdag 19 december 2019

Directeur Naftogaz: 'Hoop vervliegt met de minuut'

De kans dat het nog tot een akkoord komt met Gazprom over een nieuw transportcontract wordt door algemeen directeur Andriej Koboljev van Naftogaz uiterst klein geacht. ''En die wordt met de minuut kleiner'', aldus Koboljev. Toch wordt er vandaag weer onderhandeld door beide partijen. Ditmaal in Berlijn, maar opnieuw met Eurocommissaris Maros Sefcovic als bemiddelaar.

Sefcovic praat voorafgaand aan de nieuwe onderhandelingsronde met Peter Altmaier, de Duitse minister van Economische Zaken. Duitsland is weliswaar geen partij bij de onderhandelingen over een nieuw contract voor transport van Russisch aardgas naar Europa, maar de Duitse regering is voorstander van de aanleg van de Nord Stream 2.

Deze pijplijn brengt via de Baltische Zee Russisch aardgas direct naar Noord-Duitsland. De Nord Stream 2 is nog in aanleg, maar eenmaal gereed maakt die het Oekraïense transportsysteem goeddeels en mogelijk zelfs helemaal overbodig. Dat gaat Oekraïne vermoedelijk meer dan 2 miljard euro per jaar aan inkomsten schelen. Het verklaart ook waarom Rusland weinig haast maakt met het afsluiten van een nieuw tienjarig contract. Het huidige contract loopt met de jaarwisseling af.

Bronnen: Unian, Interfax

Geen opmerkingen: