maandag 9 december 2019

IMF leent Oekraïne toch weer bijna 5 miljard euro

De kogel is eindelijk door de kerk: het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is bereid om Oekraïne bijna 5 miljard euro (om precies te zijn 4,96 miljoen) te lenen. Het geld wordt binnen een periode van drie jaar overgemaakt om de Oekraïense economie te stabiliseren. Uitvoerend directeur Kristalina Georgieva van het IMF heeft dat gisteren bekend gemaakt, nadat zij eerst president Volodimir Zelenski op de hoogte had gebracht van het goede nieuws. Het IMF-bestuur moet overigens nog wel groen licht geven.

Net als bij eerdere steunverleningen ging het ook ditmaal niet van een leien dakje. Vooral de onzekerheid rond de PrivatBank baarde het IMF zorgen in de afgelopen maanden. De grootste bank van Oekraïne met zo'n 20 miljoen klanten werd in december 2016 genationaliseerd en daarmee gered van de ondergang. De voormalige eigenaren, waaronder de oligarch Ihor Kolomojski, eisen de bank evenwel terug via gerechtelijke procedures. Als dat lukt, dan dreigt de staat de 5 miljard euro kwijt te raken die eerder in de bank is gestopt.

President Volodimir Zelenski gooide in september nog eens olie op het vuur door bekend te maken dat hij met Kolomosjki tot een compromis wilde komen. Daarover is echter al geruime tijd niets vernomen. Achter de schermen speelt ongetwijfeld het nodige, ongetwijfeld iets wat het IMF zodanig heeft gerustgesteld dat toch weer is besloten een miljardenlening aan Oekraïne te verstrekken.

Volgens de econoom Boris Koeshniroek biedt de nieuwe lening van het IMF buitenlandse investeerders en leningverstrekkers de nodige zekerheid en is het positief voor de waarde van de hrivna, de Oekraïense munt. De overheid krijgt toegang tot de internationale geldmarkt, wat weer belangrijk is voor de uitvoering van alle plannen voor de komende drie jaar. Inmiddels is ook al duidelijk dat Oekraïne op basis van de IMF-lening ook een lening van 500 miljoen euro kan krijgen van de Europese Unie.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: