maandag 2 december 2019

Als Gazprom schulden betaalt, overweegt Oekraïne weer Russisch gas te kopen

De eventuele bereidheid van Oekraïne om weer aardgas van Rusland te kopen, hangt nauw samen met de eventuele bereidheid van Rusland om de schulden die Gazprom heeft aan Naftogaz alsnog te voldoen. Dat heeft minister Olekseij Orzhel vandaag gezegd. Het gaat om miljarden euro's. Naftogaz heeft jarenlang teveel betaald en ziet om die reden al vier jaar af van het aankopen van Russisch aardgas.

Maar de situatie ligt nu anders. Tijdens de nog altijd moeizaam verlopende onderhandelingen over een nieuw, meerjarig contract voor het transport van Russisch aardgas via Oekraïne komt ook weer het kopen van Russisch gas voor Oekraïne zelf op tafel te liggen.

Oekraïne koopt nu aardgas in Europa en volgens Rusland is dat Russisch aardgas dat door Europese energiebedrijven wordt doorverkocht aan Oekraïne tegen een hogere prijs. Rusland is zelf bereid om een prijs te bieden die een kwart onder de Europese prijs ligt. Dat werd via de pro-Russische politicus Viktor Medvedtsjoek al tijdens de verkiezingen eerder dit jaar tevergeefs in de strijd gegooid, maar president Vladimir Poetin kwam onlangs zelf ook nog weer met het aanbod.

Het is echter de vraag of Oekraïne vrijwillig weer aardgas van Rusland gaat kopen. De ervaringen uit het verleden hebben geleerd dat Rusland daarmee weer een drukmiddel in handen krijgt. De gasconflicten uit 2006 en 2009 zijn wat dat betreft nog niet vergeten.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: