vrijdag 6 december 2019

Naftogaz heeft drie scenario's voor gastransport

Algemeen directeur Andriej Koboljev van het staatsenergiebedrijf Naftogaz noemt in een interview met de nieuwssite Liga.net drie scenario's als eind deze maand het langjarige contract afloopt voor het transporteren van Russisch aardgas naar Europa. ''Natuurlijk zien we het liefst dat wij een nieuw contract kunnen afsluiten met Gazprom, waardoor het gastransport via ons land gegarandeerd wordt. En ditmaal volgens de Europese wet- en regelgeving.''

Er is ook, ondanks de nog altijd lopende onderhandelingen, nog altijd een grote kans dat het niet tot een nieuw langjarig contract komt. ''Gazprom en heeft al grote gasreserves aangelegd in Europa en ook andere Russische bedrijven lijken daarmee bezig te zijn. Het zal tot een crisis komen, waardoor aardgas veel duurder gaat worden en er veel geld verdiend kan worden door deze reserves te gelde te maken''' meent Koboljev.

Er is volgens de topman van Naftogaz ook een tussenoplossing mogelijk. ''Het kan ook zo zijn dat na verloop van tijd duidelijk wordt dat een lege plek niet altijd leeg blijft, dat andere gasleveranciers de plek van Gazprom gaan innemen op de Europese markt. Waarna Gazprom toch weer zaken met ons zal willen doen en het gastransport via Oekraïne laat verlopen.'' Koboljev ziet dit derde scenario zelf als het meest waarschijnlijke.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: