zondag 11 november 2018

Separatisten: opkomst om twaalf uur op 40 procent

De opkomst bij de lokale verkiezingen van de door Rusland aangestuurde separatisten lag om twaalf uur plaatselijke tijd zowel in Donetsk als in Loehansk op 40 procent. Er zouden zich geen problemen hebben voorgedaan. In Donetsk is waarnemend 'premier' Denis Poesjilin de belangrijkste kandidaat, in Loehansk is dat Leonid Pasetsjnik.

Er zijn volgens de separatisten 48 buitenlandse 'waarnemers' bij deze verkiezingen die internationaal sterk worden veroordeeld. Eén van hen is de Nederlander Pascal Hillebrand. Hij is één van de vrijwilligers die meestrijdt met de rebellen tegen het Oekraïense leger. De voormalige inwoner van het Zeeuwse Axel vertrok vorig jaar maart met vrouw en kinderen naar Oost-Oekraïne. Een andere 'waarnemer'is de Turkse journalist en Poetin-adept Oké Deprem.

Onder de 'waarnemers' zijn ook vertegenwoordigers van uiterst rechtse bewegingen, zoals de Duitser  Gunnar Norbert Lindemann (AfD), de Belgen Jan Penris en Christian Verougstraete (Vlaams Belang) en de Italiaan Palmarino Zoccatelli (Lega).

Bronnen: DAN, Lugansk Media Centre

Geen opmerkingen: