woensdag 20 februari 2019

Zelenski gaat ook in nieuwe peiling ruim op kop

Volodimir Zelenski. Foto: Kvartal95
Opnieuw is Volodimir Zelenski de presidentskandidaat met de beste papieren, aldus een peiling van het onderzoeksbureau Razoemkov. De televisiekomiek krijgt 17,5 procent van de kiezers achter zich, 19 procent van de mensen die zeker gaan stemmen. Oppositieleider Joelia Timosjenko en zittend president Petro Porosjenko gaan gelijk op in de strijd om de tweede plek, waarmee ze de tweede ronde van de presidentsverkiezingen kunnen halen.

Timosjenko ging maandenlang op kop in de peilingen, maar is dus voorbijgestreefd door Zelenski. Ook Porosjenko heeft haar ingehaald, want met 13,1 en 16,8 procent doet hij het net even beter dan de leider van de Moederlandpartij die 11,5 en 13,8 procent achter zich weet te krijgen. Op de vierde plaats komt Anatoli Hritsjenko van de partij Burgerpositie met 5,9 en 7,3 procent. Joeri Bojko van het pro-Russische Oppositie Platform/Voor het Leven haalt 6,3 en 7,1 procent en Oleh Liasjko van de Radicale Partij 4,3 en 4,8 procent. De overige 38 presidentskandidaten scoren minder dan 3 procent.

Uit de peiling blijkt ook dat Zelenski het best scoort in het zuiden van het land. Daar kiest 22 procent voor de man die in zijn satirische programma Kvartal 95 de rol van de Oekraïense president vertolkt. Timosjenko moet het vooral hebben van het midden van het land - waar ze 15 procent steun geniet - terwijl Porosjenko in het westen en midden van het land respectievelijk 17 en 16 procent van de kiezers achter zich krijgt. Bojko moet het niet verrassend hebben van de kiezers in het oosten en zuiden, respectievelijk 13 en 10 procent.

Als Volodimir Zelenski het in de onvermijdelijke tweede ronde moet opnemen tegen Porosjenko of Timosjenko dan wint hij, afgaand op deze peiling. Als Timosjenko en Porosjenko in de tweede ronde strijden om het presidentschap, dan zijn hun kansen vrijwel gelijk.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: