vrijdag 1 februari 2019

Poetin: actie voor afscheiding kerk van Moskou 'schaamteloze inmenging' Oekraïense regering

De Russische president Vladimir Poetin.
De Russische president Vladimir Poetin heeft de Oekraïense regering beschuldigd van ''schaamteloze inmenging'' met kerkelijke aangelegenheden, in het bijzonder het losmaken van de Orthodoxe kerk van Oekraïne van de Russisch-orthodoxe kerk. Poetin uitte deze kritiek gisteren nota bene op een kerkelijke bijeenkomst in Moskou, in aanwezigheid van patriarch Kirill van de Russisch-orthodoxe kerk.

Poetin noemde deze bemoeienis ''absoluut onacceptabel'', overigens zonder de naam van de Oekraïense president Petro Porosjenko te noemen die zich afgelopen jaar sterk heeft gemaakt voor een autocefale, zelfstandige orthodoxe kerk, na meer dan drie eeuwen onafhankelijk van Moskou. Volgens Poetin is deze actie ingegeven door ''machtswellust'' en heeft het geleid tot ''onverdraagzaamheid en vijandigheid''.

''Wij hebben altijd de onafhankelijke rol van de kerk gerespecteerd, in het bijzonder in een buurland. Toch behouden wij ons het recht voor op een reactie en doen we al het mogelijke om de burgerrechten daar te beschermen, ook de godsdienstvrijheid. Het is een schaamteloze inmenging in kerkelijke aangelegenheden en degene die dat in gang zette heeft dat kennelijk overgenomen van de goddelozen die in de vorige eeuw gelovigen uit de kerken hebben verbannen en hun priesters hebben vervolgd'', aldus de Russische president met een verwijzing naar het communistische bewind ten tijde van de Sovjet-Unie.

Bronnen: RFE/RL, officiële foto

Geen opmerkingen: