dinsdag 19 februari 2019

Video: Madjan 19 februari 2014, de Berkoet valt aan

Het is vandaag precies vijf jaar geleden dat de Berkoet, de inmiddels opgeheven oproerpolitie, de aanval opende op de demonstranten op Majdan, het Onafhankelijkheidsplein in de hoofdstad Kyiv. De avond ervoor begon de confrontatie, maar in de nacht die er op volgde, duwden agenten van de Berkoet demonstranten vanuit de omgeving Majdan op. Daar wierpen de betogers barricades op en staken ze autobanden in brand, gevolgd door alles wat ze maar konden vinden dat brandbaar was.

De veiligheidsdiensten probeerden tevergeefs het vuur te doven met waterkanonnen bij een temperatuur vér onder het vriespunt. De Berkoet probeerde de barricades te bestormen, ook met pantserwagens, maar elke poging daartoe mislukte. Het Vakbondsgebouw bleek om één uur 'snachts in brand te staan. Activisten die uit het gebouw kwamen, konden vertellen dat agenten van de Berkoet via het dak binnen waren gekomen en brand hadden gesticht. Het vuur werd pas op 20 februari gedoofd.

In de ochtend van de 19e was er een nieuwe aanval op de betogers op Majdan, ditmaal werd er geschoten. Die dag stierven acht betogers door geweervuur en 206 betogers raakten gewond, waarvan 35 zwaargewond.

Het dodelijke geweld leidde tot massademonstraties elders in het land. De provinciehuizen in Lviv, Ivano-Frankivsk, Ternopil en Loetsk werden bezet.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: