vrijdag 8 februari 2019

Russische waarnemers willen maandag naar Kyiv

Rusland stuurt volgende maand 'op hoop van zegen' twee verkiezingswaarnemers naar Oekraïne. Het buurland wil ze niet toelaten. Maar, zegt voorzitter Igor Borisov van het Openbaar Instituut voor de Kieswet, ''we proberen het, voor zover de OVSE er mee instemt''. De twee Russen die gaan toezien op een goed verloop van de presidentsverkiezingen op zondag 31 maart maken namelijk deel uit van het team van de OVSE en die heeft Rusland net als alle andere lidstaten gevraagd om waarnemers te sturen. 

De Russische waarnemers staan maandag aan de Oekraïense grens. President Petro Porosjenko heeft al aangekondigd dat hij de Grensbewaking opdracht geeft om ze het land niet in te laten, omdat gevreesd wordt dat de waarnemers op de verkiezingsdag voor problemen gaan zorgen of een verkeerd beeld geven van de stembusgang. Het parlement besloot gisteren ook dat de Russen niet welkom zijn.

De opstelling van de OVSE in deze kwestie is onduidelijk. De internationale Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa heeft de twee Russen wel op de lijst van verkiezingswaarnemers geplaatst, maar heeft verdere ''bezorgd'' gereageerd op de afwijzende houding van de Oekraïense autoriteiten. 
 
De speciale Amerikaanse gezant Kurt Volker zei eerder dat hij vindt dat Oekraïne de Russische waarnemers moet toelaten, maar vanmorgen blijkt hij van gedachten veranderd. ''De Oekraïense bezorgdheid is terecht'', constateert hij nu.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: