dinsdag 12 februari 2019

Ministerie: schaduweconomie laagst in tien jaar

Er wordt steeds minder zwart gewerkt in Oekraïne. Althans, dat is de conclusie van de jongste inschatting van het ministerie van Economische Ontwikkeling en Handel. De schaduweconomie zou vorig jaar 32 procent zijn geweest van het bruto nationaal product, het gezamenlijke inkomen van alle inwoners.

Met die 32 procent is de omvang van de schaduweconomie het kleinst in tien jaar tijd, aldus het ministerie. In 2012 ging het nog om 45 procent, waarna een geleidelijke daling werd ingezet. Premier Volodimir Hrojsman merkte een half jaar geleden op dat de schaduweconomie, het zwart werken, nog altijd een geschatte omvang heeft van 1,1 tot 1,6 miljard euro. Het blijft inderdaad bij een inschatting, want echte cijfers ontbreken en het is ook maar net wat wordt verstaan onder de schaduweconomie.

Voor Nederland kwam het Centraal Bureau voor de Statistiek in 2016 op 0,4 procent en een totaalbedrag van 2,7 miljard euro. De Duitse hoogleraar Friedrich Schneider maakt een andere inschatting: hij kwam vorig jaar op 8,4 procent voor Nederland, met een gemiddelde van 12,45 procent in de afgelopen tien jaar. Duitsland zit volgens hem op 14,7 procent, Spanje op 24,7 procent en Italië op 26,3 procent.

Bronnen: 112.ua, NRC

Geen opmerkingen: