donderdag 7 februari 2019

Landbouwminister al na twee maanden ontslagen

Minister Maksim Martinjoek van Agrarische Zaken en Voedsel is opgestapt. Hij is per direct opgevolgd door Olga Trofimtseva, onderminister voor Europese Integratie. Het vertrek van Martinjoek was niet vrijwillig, want hij werd gedwongen door een kabinetsbesluit. Martinjoek was slechts twee maanden in functie, want hij werd begin december benoemd als opvolger van Taras Koetovi die op 23 mei 2017 zelf zijn ontslag indiende. Dat ontslag werd pas op 22 november geaccepteerd door het parlement. Het parlement moet het ontslag van Martinjoek nog goedkeuren.

De minister verzette zich direct na zijn benoeming tegen de zoveelste verlenging van het moratorium, het verbod op de verkoop van landbouwgrond. Dit verbod geldt al sinds 2001 en is bedoeld om speculatie met landbouwgrond tegen te gaan. Martinjoek wilde het verbod per 1 januari 2019 opheffen omdat er volgens hem zeker twee jaar nodig is voor alle betrokkenen om de nieuwe, nogal uitgebreide regels te doorgronden.

Volgens een berekening van de Wereldbank loopt de agrarische sector in Oekraïne jaarlijks 600 miljoen euro mis door inefficiënt landgebruik, terwijl diezelfde sector wordt gezien als de belangrijkste aanjager van de economie.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: