dinsdag 12 februari 2019

Al meer dan 300 parochies maken de overstap

Al meer dan 300 parochies van het Moskouse patriarchaat zijn sinds half december overgegaan naar de Orthodoxe kerk van Oekraïne. Vooral in het westen en midden van het land besluiten priesters en parochianen tot de overstap, maar in het oosten is daar nog slechts mondjesmaat sprake van. Wel zijn de eerste parochies in de provincie Charkiv schoorvoetend over gegaan.

De provincie Vinnitsja loopt voorop, gevolgd door Volin. Maar ook in de provincies Chmelnitski, Zjitomir, Rivne en Lviv is veel beweging. Zo maken in het district Sokal in de provincie Lviv alle negen parochies nu deel uit van de Orthodoxe kerk van Oekraïne.

De Oekraïens-orthodoxe kerk van het Moskouse patriarchaat telde tot voor kort 12.000 vooral kleine parochies. Dat aantal wordt nu dus rap minder. Naar verwachting komt het hele proces nog in een stroomversnelling als het Moskouse patriarchaat gedwongen wordt om zich de Russisch-orthodoxe kerk te gaan noemen omdat het parlement de kerk heeft verboden om zich nog langer 'Oekraïens' te noemen. Dit verbod gaat eind april in. Blijft het Moskouse patriarchaat bij de huidige naam, dan wordt de kerkvergunning ingetrokken.

Bron: Unian 

Geen opmerkingen: