vrijdag 15 februari 2019

Klimkin ziet nog eerder Marsmannetjes dan Russen als waarnemers arriveren

Minister Pavlo Klimkin. Foto: ministerie BZ.
Minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken ziet liever Marsmannetjes het land binnen komen dan Russische waarnemers bij de presidentsverkiezingen van eind volgende maand. Oekraïne weigert nog altijd Russische waarnemers binnen te laten, ondanks de druk die de OVSE in de afgelopen twee weken heeft uitgeoefend. Niet alleen Klimkin, maar ook president Petro Porosjenko en zelfs het parlement hebben zich daartegen uitgesproken.

''Toch kunnen sommige mensen er maar niet over uitgesproken raken'', stelt de minister op Twitter. ''Maar Marsmannetjes maken meer kans om onze grens te passeren dan Russische waarnemers, vooropgesteld natuurlijk dat zij alle procedures doorlopen en als waarnemers van de OVSE worden geaccepteerd.'' Aangenomen mag worden dat Klimkin niet doelt op de Russische soldaten die de Krim vijf jaar geleden bezetten en die spottend 'marsmannetjes' werden genoemd omdat ze niet direct herkenbaar waren als Russen.

Woordvoerder Oleg Slobodjan van de Grensbewaking heeft te kennen gegeven dat zijn mensen de identiteitspapieren van iedereen die als waarnemer van de OVSE naar Oekraïne reist grondig zullen controleren.

De Russische autoriteiten kondigden eerder aan dat zij twee waarnemers willen sturen op uitnodiging van de OVSE. Dit tweetal zou afgelopen maandag in Kyiv moeten arrivieren, maar hun trip werd op het laatste moment afgeblazen. Rusland zegt nog altijd van plan te zijn om waarnemers te sturen. Oekraïne wil ze niet hebben omdat verwacht wordt dat de Russen voor problemen gaan zorgen of een verkeerd beeld geven van het verloop van de verkiezingsdag.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: