dinsdag 5 februari 2019

Peiling: uittocht arbeidsmigranten grootste bedreiging

Iets meer dan de helft van alle Oekraïners vindt de massale uittocht van arbeidsmigranten en de economische situatie van hun land de grootste bedreigingen, zo blijkt uit een peiling van drie onderzoeksbureaus, waaronder Rating. Dat veel landgenoten vertrekken naar vooral Polen ziet 55 procent als een bedreiging voor de toekomst van Oekraïne, 52 procent ziet een nieuwe economische crisis in het verschiet terwijl Oekraïne de vorige crisis nog niet eens te boven is.

Er zijn ook andere bedreiging. De verarming van de bevolking wordt door 47 procent genoemd, een devaluatie van de hrivna en weer oplopende inflatie door 39 procent. Waar in eerdere peilingen vooral de oorlog in Oost-Oekraïne werd genoemd, geldt dat nu nog maar voor 35 procent als de grootste bedreiging dat het Russische leger Oekraïne verder binnen trekt. De slechte gezondheid van veel Oekraïners wordt dor 34 procent genoemd, terwijl één op de drie vreest voor een totale instorting van hun land.

Bij dit alles blijkt de bereidheid niet erg groot om de straat op te gaan om te protesteren. Van alle ondervraagden zei 52 procent niet mee te gaan doen aan demonstraties tegen het regeringsbeleid, terwijl 37 procent dat wel wil, mocht de situatie dat toch vereisen. In het westen van het land is meer bereidheid om te demonstreren (56 procent) dan in het oosten (25 procent).

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: