zondag 3 februari 2019

Porosjenko houdt vast aan scheiding kerk en staat

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft vandaag gezegd dat hij geen door de staat aangestuurde kerk wil in zijn land. Hij wil wel graag samenwerken met de pas gevormde Orthodoxe kerk van Oekraïne. ''Scheiding van kerk en staat, zoals in onze grondwet is vastgelegd. Zo was het, en zo zal het ook in de toekomst zijn'', aldus de president bij de inauguratie van metropoliet Epifanius als hoofd van de Orthodoxe kerk van Oekraïne.

''Wij, uwe heiligheid, hebben een eensluidende visie op wat de Oekraïners willen, namelijk orde, veiligheid en welzijn'', zei Porosjenko tegen metropoliet Epifanius. Hij voegde er aan toe dat de kerkelijke instanties al veel voor Oekraïne hebben betekend met vrijwilligerswerk, steun aan het leger en sociale hulp aan mensen die dat nodig hebben. ''Ik stel voor dat we op gelijkwaardige, verantwoordelijke wijze samen verder werken aan de toekomst van ons land.''

De Russische president Vladimir Poetin uitte afgelopen week stevige kritiek op de rol die Porosjenko heeft gespeeld bij de totstandkoming van de Orthodoxe kerk van Oekraïne, overigens zonder de naam van zijn ambtgenoot expliciet te noemen. Porosjenko zou zich met kerkelijke aangelegenheden hebben bemoeid om er electorale winst mee te boeken.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: