vrijdag 1 februari 2019

'Gastransport door Oekraïne halveert straks bijna'

De Nord Stream 2 gaat Oekraïne zeker 1 miljard euro per jaar kosten. Er wordt nu nog 2,6 miljard euro jaarlijks verdiend aan het transporteren van het Russische aardgas naar Europa, maar volgens plaatsvervangend gouverneur Katerina Rozhkovska van de Nationale Bank wordt dit bedrag straks bijna gehalveerd. ''We hebben berekend dat de hoeveelheid aardgas via het Oekraïense gastransport terug gaat van 90 naar 50 miljard kubieke meter.

De Nord Stream 2 moet begin volgend jaar in productie worden genomen. Dan stroomt Russisch aardgas via de Baltische Zee rechtstreeks naar Noord-Duitsland. Er is veel kritiek op de aanleg van de Nord Stream 2. Van direct betrokkenen als Oekraïne, de Baltische Staten en Polen. De Amerikaanse regering is ook tegen en dreigt de bij de aanleg en exploitatie betrokken bedrijven met sancties. Duitsland verdedigt juist de Nord Stream en voert daarbij aan dat het Oekraïense transportnet door de toegenomen vraag naar aardgas in Europa evenveel te verwerken krijgt als nu.

Het transportcontract van het Russische Gazprom met het Oekraïense bedrijf Naftogaz loopt eind dit jaar af. Er wordt onderhandeld over een nieuw contract, met de Europese Unie als bemiddelaar. Naftogaz heeft echter al laten weten dat Gazprom een vertragingstactiek toepast, waardoor dit bedrijf straks na de ingebruikname van de Nord Stream 2 een veel gunstiger onderhandelingspositie krijgt.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: