dinsdag 5 februari 2019

Justitie wil Medvedtsjoek vervolgen om hoogverraad

Viktor Medvedtsjoek.
Het Openbaar Ministerie wil oligarch en politicus Viktor Medvedtsjoek vervolgens wegens hoogverraad vanwege zijn steun aan de door Rusland aangestuurde separatisten en zijn voorstel om die verregaande autonomie te geven, wat in strijd is met de grondwet waarin is vastgelegd dat Oekraïne een 'ongedeeld land' is.

Volgens woordvoerster Larisa Sarhan van het Openbaar Ministerie doet de staatsveiligheidsdienst SBOe momenteel onderzoek naar de handel en wandel van Medvedtsjoek, waarvan bekend is dat hij een persoonlijke vriend is van de Russische president Vladimir Poetin.

Het onderzoek is ingesteld naar aanleiding van een verzoek van het parlementslid Andri Teteroek van het Volksfront, de partij die geleid wordt door ex-premier Arseni Jatsenjoek en financiële steun geniet van een andere oligarch, Rinat Achmetov. OM-woordvoerster Sarhan voert zelf aan dat Medvedtsjoek er van wordt verdacht dat hij de door de separatisten bezette gebieden een legale status wil geven, waarmee hij ''een ander land helpt om Oekraïne te saboteren''.

Medvedtsjoek heeft een eigen partij Voor het Leven die nauw samenwerkt met het Oppositie Platform van de pro-Russische presidentskandidaat Joeri Bojko. Ook is hij actief met een tweede politieke partij: Oekraïne's Keus. Medvedtsjoek heeft in december 2017 tientallen door de separatisten gevangen genomen soldaten en burgers vrij weten te krijgen.

Bron: RFE/RL, foto Wikipedia

Geen opmerkingen: