VVD-Kamerlid Sven Koopmans gelooft niet dat de afhankelijkheid van Rusland toeneemt door een extra gasleiding: "We zijn gedwongen zaken te doen met Rusland, ook al gedraagt dat zich als onze vijand. Maar dat doen we al sinds de Koude Oorlog, en we hebben aardgas gewoon nodig." Het CDA vindt dat Russisch gas in onze "energiemix" hoort. De afspraken over Europees toezicht moeten ervoor zorgen dat Rusland geen misbruik kan maken van de situatie, zei Kamerlid Martijn van Helvert.
Aan het debat deden maar zes politieke partijen mee. Zij zijn verdeeld over de oproep van de Amerikaanse ambassadeur en over de Russische gasleiding Nord Stream 2. Met die nieuwe leiding wil Rusland meer gas aan Europa verkopen. Amerika is bang voor te veel Russische invloed, maar heeft ook een ander belang: zelf gas aan Europa verkopen.
D66, GroenLinks en SP zijn juist tegen meer inkoop van Russisch gas. "Poetin gebruikt de Nord Stream 2 als een soort boa constrictor om het laatste restje leven uit Oekraïne te wurgen" zei D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. "Nord Stream 2 is niets anders dan een geopolitiek Russisch wapen."
Ook GroenLinks ziet de gasleiding als geopolitiek wapen. "Het is een sterk staaltje om te blijven volhouden dat dit puur een economisch project is", zei Kamerlid Bram van Ojik. Los daarvan vindt de partij dat Europa zo snel mogelijk van fossiele brandstoffen af moet. Dat vindt ook de SP. "Er moet een groene revolutie worden ontketend", zegt Kamerlid Sadet Karabulut. "De miljardeninvesteringen zouden naar schone energie moeten gaan." Maar Nord Stream 2, al voor de helft aangelegd, lijkt een feit. En het kabinet gaat daar niets aan veranderen.
Minister Eric Wiebes van Economische Zaken: "Europa is zeker tot 2030 afhankelijk van Russisch gas. En andere gaslanden als Algerije en Libië zijn ook niet echt aantrekkelijk. Maar LNG (Liquid Natural Gas, dat kan worden vervoerd met schepen) is het soort gas dat Amerika verkoopt en dat zit enorm in de lift." Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken: "Het is niet aan de regering om te beoordelen of bedrijven geld willen steken in Nord Stream 2. Dit is een vrij land met een vrije economie. En ik weet hoe zeer de VS daar aan gehecht zijn." Blok vindt internationale machtspolitiek geen reden voor Nederland om in te grijpen.
Bron: NOS.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten