maandag 18 februari 2019

IMF-baas Lagarde probeert Timosjenko te overtuigen

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft er bij monde van algemeen directeur Christine Lagarde bij presidentskandidaat Joelia Timosjenko op aangedrongen dat er ingrijpende hervormingen moeten komen in Oekraïne. Lagarde ontmoette Timosjenko tijdens de jaarlijkse veiligheidsconferentie in München en hun gesprek ging ongetwijfeld over een ander onderwerp dan in de persverklaring te lezen valt: Timosjenko wil namelijk van het IMF af als zij dit voorjaar president wordt.

Op aandringen van het IMF is de gasprijs voor de Oekraïense huishoudens stapsgewijs verhoogd naar een bijna marktconform niveau. Eerder nam de overheid bijna de helft van de werkelijke gasprijs voor haar rekening. Timosjenko belooft het aardgas weer minstens de helft goedkoper te maken, maar dat houdt meteen ook in dat afscheid wordt genomen van het IMF. Wat weer tot gevolg heeft dat er niet langer miljardenleningen aan Oekraïne worden verstrekt en een bankroet van de overheid dreigt.

Uit de persverklaring valt op te maken dat Lagarde heeft geprobeerd om Timosjenko er van te overtuigen dat er ook andere manieren zijn om het leven van de Oekraïners te veraangenamen, namelijk door veel ingrijpender hervormingen van de economie dan die van de afgelopen jaren. Dat kan onder meer inhouden het beëindigen van uit 2001 stammende verbod op de verkoop van landbouwgrond.
 
Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: