zaterdag 2 februari 2019

Aanpakken corruptie is dweilen met de kraan open

In de afgelopen twee jaar zijn meer dan 2.000 mensen door de veroordeeld nadat ze werden opgepakt omdat ze zich lieten omkopen om een bepaalde dienst te verlenen. Dat lijkt een groot aantal, maar voor een groot land dat vergeven is van de corruptie is het maar weinig. Zeker ook omdat tienmaal zoveel corrupte lieden werden opgepakt. Zij moeten nog worden veroordeeld of ze zijn er inmiddels mee weggekomen.

Toch meent procureur-generaal Joeri Loetsenko goede sier te moeten maken met de manier waarop het Openbaar Ministerie de corruptie aanpakt. ''Elke maand pakken we honderd mensen op omdat ze zich hebben laten omkopen'', meldt Loetsenko.

Dat de overheid en staatsbedrijven tegenwoordig openbaar moeten aanbesteden, onder meer via het digitaal ProZorro-systeem, noemt hij een groot voordeel. ''We hebben er al miljoenen hrivna mee weten te besparen.'' De procureur-generaal breekt een lans voor het privatiseren van alle staatsbedrijven. ''Daarvan hebben we er maar liefst 3.500, en twee van de drie bedrijven maakt verlies.''

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: