woensdag 6 februari 2019

'Russische waarnemers komen het land niet in'

President Petro Porosjenko heeft aangekondigd dat hij de Grensbewaking opdracht gaat geven om Russische waarnemers bij de komende presidentsverkiezingen het land niet binnen te laten. ''Als president, als opperbevelhebber, geef ik daartoe opdracht en ik garandeer dat die wordt uitgevoerd'', zei Porosjenko in een politiek praatprogramma van ICTV.

Oekraïne heeft al te kennen gegeven dat waarnemers uit het buurland niet welkom zijn, omdat de kans bestaat dat zij de verkiezingen verstoren of een verkeerd beeld geven van de gang van zaken bij stembureaus. Rusland houdt echter vast aan het sturen van verkiezingswaarnemers. De OVSE regelt dat en die heeft alle lidstaten gevraagd om waarnemers te leveren, ook Rusland.

Minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken heeft te kennen gegeven dat daar geen toestemming voor wordt gegeven. Eerder al werd bekend dat Oekraïne geen stembureaus opent in Rusland, uit vrees voor problemen. Bij eerdere verkiezingen waren er stembureaus in Moskou, Rostov-aan-de-Don, St. Petersburg, Jekaterinburg en Novosibirsk.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: