dinsdag 5 februari 2019

'Autonomie voor Donbas kan Oekraïne doen vallen'

Buitenlanddeskundige Valeri Kravtsjenko waarschuwt dat het land uiteen kan vallen als de door Rusland aangestuurde separatisten in Donetsk en Loehansk binnen Oekraïne verregaande autonomie weten te krijgen. Oligarch en politicus Viktor Medvedtsjoek, een huisvriend van de Russische president Vladimir Poetin, beweerde onlangs in een interview dat autonomie dé oplossing is voor het oorlogsconflict in de Donbas.

Maar Kravtsjenko ziet dat anders. "Dit hebben we eerder gehoord, al in 2014 vanuit Rusland. Oekraïne zou een federale staat moeten worden. Autonomie voor de Donbas is geen oplossing, want het zal alleen maar voor meer onrust in ons land zorgen. Krijgen ze daar autonomie, dan zal Transkarpatië dat ook willen. Daarna Boedjak en Odesa'', aldus Kravtsjenko in een interview met de nieuwssite Obozrevatel. In de provincie Transkarpatië wonen veel etnische Hongaren, in de regio Boedjak veel etnische Roemenen.

De buitenlandexpert ziet wel de voordelen van het vredesplan van OVSE-ambassadeur Martin Sajdik, voor zover het een tijdelijk internationaal bestuur betreft voor de nu bezette gebieden. ''Dat moet wettelijk wel allemaal goed geregeld worden en gelden voor een periode van acht tot tien jaar.''

Bron: Unian

Geen opmerkingen: