maandag 18 februari 2019

Explosies bij hotel waarnemers OVSE in Donetsk

Een enorme rookwolk boven Donetsk. Foto: open bron.
In de door de separatisten bezette stad Donetsk zijn vanmorgen omstreeks 9.00 uur drie explosies geweest, vlakbij overheidsgebouwen en het Park Inn hotel waar de waarnemers van de OVSE verblijven. Er is nog geen melding gedaan van slachtoffers of schade. Wel is meteen door de separatisten gezegd dat het mogelijk gaat om drones van het Oekraïense leger waarmee de explosieven zijn afgeworpen.

Het kan echter ook een provocatie zijn van de separatisten zelf, die in de afgelopen weken eerst melding maakten van een groot offensief van het Oekraïense leger en in een later stadium met steeds grotere dagelijkse aanvallen van het leger, oplopend tot ruim boven de twintig. Ook werden al eens berichten verspreid over een chemische aanval, met hulp van onder meer Britse en Franse militaire specialisten.

Het Oekraïense leger meldt vanmorgen dat de door Rusland aangestuurde rebellen tien aanvallen hebben gedaan op legerposities. Een Oekraïense soldaat raakte gewond. Door tegenvuur zou een rebel zijn gedood en liepen nog eens vijf rebellen verwondingen op. Het leger zou bij Svitlodarsk een rebel gevangen hebben genomen.

De aanvallen van de rebellen waren gericht op de soldaten bij de dorpen Lebedinske, Piski, Vodiane, Pavlopil, Katerinivka, Trojtske, Novoloehanske en Stanitsja Loehanska. Na middernacht was er al weer een aanval op de legerposities bij Katerinivka, waarbij de rebellen schoten met 82 en 120 millimeter mortieren.

Volgens de separatisten in Loehansk is vanmorgen een inwoner van het dorp Donetski gewond geraakt bij een beschieting met 82 millimeter mortiergranaten. De 48-jarige man liep een enkelwond op en kon ter plekke worden behandeld. Het Oekraïense leger zou gisteren zes aanvallen met onder meer 82 en 120 millimeter mortieren hebben uitgevoerd op posities van de rebellen bij Zolotoje-5, Kalinovo, Molodzhnoje, Sanzharovka en Smeloje.

Bronnen: DAN, Unian, Lugansk Media Centre

Geen opmerkingen: