maandag 4 februari 2019

Al 204 parochies Moskouse patriarchaat overgestapt

In de afgelopen zes weken zijn 204 parochies van het Moskouse patriarchaat zijn overgegaan naar de Orthodoxe kerk van Oekraïne. ''Nog eens duizenden gelovigen zullen in de loop van dit jaar besluiten dat hun parochie die overstap ook moet maken'', merkte Irina Loetsenko vanmiddag op in een vergadering met vertegenwoordigers van alle parlementsfracties.

Loetsenko is zelf de vertegenwoordiger van president Petro Porosjenko in het parlement. Porosjenko heeft zich in de afgelopen maanden er voor ingespannen dat Oekraïne een autocefale kerk heeft gekregen, onafhankelijk van de Russisch-orthodoxe kerk.

De Oekraïens-orthodoxe kerk van het Moskouse patriarchaat telt nog altijd bijna 11.000 vooral kleine parochies, dus van een leegloop is vooralsnog geen sprake. Wel wordt een leegloop verwacht als het Moskouse patriarchaat zich genoodzaakt ziet om zichzelf voortaan de Russisch-orthodoxe kerk in Oekraïne te noemen. Het parlement heeft de kerk een ultimatum gesteld dat begin april afloopt. Noemt de kerk zich dan nog Oekraïens-orthodox, dan wordt de kerkvergunning ingetrokken.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: