maandag 4 februari 2019

Kiesraad: 83 kandidaten willen president worden

Er hebben zich maar liefst 83 kandidaten gemeld die mee willen doen aan de komende presidentsverkiezingen. De huidige president Petro Porosjenko (53) maakte afgelopen week bekend dat hij voor een tweede ambtstermijn van vijf jaar gaat. Zijn belangrijkste concurrent is Joelia Timosjenko (58), een oudgediende in de Oekraïense politiek die al meerde keren tevergeefs probeerde het hoogste ambt in de wacht te slepen.

De televisiekomiek Volodimir Zelenski (40) is een gevaarlijke outsider gebleken. In de meest recente peiling gaat hij zelfs aan de leiding, ruim voor Timosjenko. De pro-Russische Joeri Bojko is een andere kansrijke kandidaat. Ex-premier Arseni Jatsenjoek heeft zijn conclusie getrokken dat hij volstrekt kansloos is en hij liet zaterdag weten dat hij zich met zijn Volksfront gaat richten op een goed resultaat bij de parlementsverkiezingen van eind oktober.

De Centrale Kiesraad heeft de inschrijving voor de presidentsverkiezingen inmiddels gesloten. Vanmorgen werd meegedeeld dat van de 83 aanmeldingen er inmiddels 28 zijn goedgekeurd, 22 afgewezen en 33 aanmeldingen moeten nog nader worden bekeken. Uiterlijk zaterdag wordt definitief bekend wie mee gaat dingen naar het presidentschap. De verkiezingen, althans de eerste ronde, zijn op zondag 31 maart. De tweede ronde is in april, in mei wordt de nieuwgekozen president geïnstalleerd.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: