zaterdag 9 februari 2019

Frankrijk: Gazprom geen exploitant Nord Stream 2

Frankrijk heeft de bezwaren tegen de Nord Stream 2 ingeslikt nadat vandaag een akkoord is bereikt met Duitsland dat een warm voorstander is van de aanleg van de pijplijn die Russisch aardgas via de Baltische Zee rechtstreeks naar Noord-Duitsland brengt, dus buiten onder meer Oekraïne om. Frankrijk en Duitsland zijn nu overeen gekomen dat de leverancier van het aardgas - het Russische staatsbedrijf Gazprom - niet ook de belangrijkste aandeelhouder van de Nord Stream 2 kan zijn. Gazprom bezit 51 procent van de aandelen, de overige 49 procent is in handen van OMV, Uniper, Wintershall, Engie en Shell.

De Nord Stream 2 is al langer omstreden. Oekraïne vreest de inkomsten van het huidige gastransport kwijt te raken en Polen, Estland, Litouwen en Letland zijn tegen omdat zij vinden dat Rusland een veel te grote greep krijgt op de Europese energiemarkt. Ook het Europese Parlement en de Verenigde Staten zijn tegen de Nord Stream 2 die wordt gezien als een geopolitiek project en niet als een commercieel project zoals met name Duitsland volhoudt. Ook Nederland, Bulgarije, Hongarije, België en Oostenrijk zijn voorstander van de Nord Stream 2 die begin volgend jaar in gebruik moet wordengenomen.

Het vandaag bereikte akkoord houdt in dat Frankrijk niet meer tegenstribbelt bij het aanpassen van de Europese wetgeving die de exploitatie van de Nord Stream 2 nu nog tegen houdt. Oekraïne betaalt daar straks de rekening voor, want als Rusland geen aardgas meer via Oekraïne naar Europa stuurt, dan verliest Oekraïne 3 procent van het bruto nationaal inkomen. Bovendien liet presentatrice Olga Skabejeva donderdag nog in een uitzending op het Eerste Kanaal van de Russische televisie weten dat Rusland Oekraïne kapot zal maken nadat de Nord Stream 2 in gebruik is genomen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: