dinsdag 12 februari 2019

Soeproen: 'Rechtbank is boekje te buiten gegaan'

Minister Oelana Soeproen.
De rechtbank is vorige week z'n boekje te buiten gegaan door de minister van Volksgezondheid te verbieden om nog langer haar taken uit te voeren. ''Daardoor ben ik nu niet in staat om belangrijke documenten te ondertekenen, zoals die voor de behandeling van patiënten in het buitenland. Het gaat dan om 44 patiënten die in eigen land niet de juiste behandeling kunnen krijgen'', zegt minister Oelana soeproen.

Ook de distributie van medicijnen ligt stil, omdat Soeproen als gevolg van de uitspraak van de rechtbank geen opdracht daartoe meer mag geven. De minister is woedend: ''Een rechtbank dient zich hier helemaal niet mee bemoeien.'' Ze mag nu ook haar onderminister en topambtenaren van het ministerie ook niet meer machtigen om besluiten namens haar te nemen. Daardoor ligt niet alleen de distributie stil, maar ook de import van medicijnen. Soeproen mag ook niet meer deelnemen aan kabinetsvergaderingen.

De hele kwestie is aanhangig gemaakt door het parlementslid Ihor Mositsjoek van de Radicale Partij, die vindt dat de minister op onrechtmatige wijze is benoemd. Het parlement heeft namelijk niet met haar benoeming ingestemd. Soeproen trad op 1 augustus 2016 aan als minister van Volksgezondheid. Zij heeft de hervorming van de gezondheidszorg sindsdien voortvarend aangepakt. Er is door het ministerie van Justitie inmiddels beroep aangetekend tegen het vonnis van de bestuursrechter.

Bron: Unian, foto: YouTube

Geen opmerkingen: