donderdag 29 november 2012

Voorwaarts, Oekraine! stopt proces opiniepeilers

De partij Voorwaarts, Oekraïne! heeft de aanklacht ingetrokken tegen de opiniepeilers die volgens partijleider Natalia Korolevska een vertekend beeld hebben gegeven van de werkelijke politieke situatie in de aanloop naar de parlementsverkiezingen. Twee weken voor de verkiezingen stapte Korolevska naar de rechter. Voorwaarts, Oekraïne! heeft sindsdien geen kans gezien de aanklacht hard te maken.

De partij haalde bij de verkiezingen van eind oktober slechts 1,8 procent van de stemmen en komt daarmee niet in het nieuwe parlement. Daarvoor ligt de kiesdrempel van 5 procent veel te hoog. Het verkiezingsresultaat is een bittere pil voor Korolevska die ontzettend hard aan de weg timmerde. Volgens critici was haar partij echter vooral bedoeld om stemmen weg te halen bij de oppositie.

Bij de opiniepeilers heeft Korolevska het intussen helemaal verknald. Zij eisen na het intrekken van de rechtszaak ook nog excuses van haar en van haar partij, vanwege de imagoschade die ze hebben geleden. "Het is goed dat de partij heeft ingezien dat dit geen goede aanpak is geweest", aldus directeur Volodimir Paniotto van het Internationaal Sociologisch Instituut tegenover de krant Ukrainski Tizhden. Alleen als Korolevska inbindt, willen hij en zijn collega's afzien van een rechtszaak wegens laster.

Bron Ukrinform, Kyiv Post

Geen opmerkingen: