dinsdag 20 november 2012

'Gasinvoer vanuit Duitsland is contractbreuk'

Dat Oekraïne gas inkoopt in West-Europa en vervolgens veel minder aardgas afneemt van Rusland is contractbreuk, meent voorzitter Valeri Jazev van de Russische Gasgemeenschap. Het Oekraïense Naftogaz heeft een contract tot 2019 met het Russische Gazprom en daarbij zijn afspraken gemaakt over de hoeveelheden gas die jaarlijks worden afgenomen.

Oekraïne nam vorig jaar nog 40 miljard kubieke meter af van de Russische gasgigant, dit jaar 26 miljard en naar verwachting volgend jaar nog maar 20 miljard. Daar staat tegenover dat met het Duitse RWE een kortlopend contract is afgesloten voor 5 miljard kubieke meter. Het gastransportsysteem dat normaal gesproken gebruikt wordt om gas vanuit Rusland naar het westen te transporteren, wordt nu ingezet om gas naar Oekraïne te brengen.

Dat Oekraïne gedwongen wordt elders gas in te kopen, bestrijdt Jazev. Hij vindt de onderhandelingen over een lagere prijs normaal, want de koper zal altijd klagen over een te hoge prijs. Oekraïne is volgens hem ook van plan via het Russische netwerk gas uit Turkmenistan aan te voeren.

Andere Europese landen hebben afgelopen zomer een prijsverlaging van 10 procent afgedwongen, Duitsland betaalt nu zelfs 19 procent minder. En verkoopt dit goedkoop gekochte aardgas vervolgens door aan Oekraïne. Volgens Jazev leiden deze ontwikkelingen er toe dat Rusland zich meer op Azië en het Pacifische gebied richt om daar gas af te kunnen zetten.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: