woensdag 7 november 2012

Oekraïne krijgt nu ook goedkoper gas uit Europa

Oekraïne importeert sinds begin deze maand op bescheiden schaal aardgas uit West-Europa. Het is één van de manieren waarop het land zich minder afhankelijk wil maken van aardgas uit Rusland, aldus premier Mikola Azarov. Hij noemde de leverancier niet, maar inmiddels is duidelijk dat dit RWE is.

Eind oktober werd met het Duitse energiebedrijf een contract gesloten voor de levering van gas via Polen in de laatste twee maanden van dit jaar. Het zou gaan om 57 miljoen kubieke meter. In de eerste week zou 8 miljoen kubieke meter aardgas het land binnen komen. De prijs zou aanzienlijk lager zijn dan die van het Russische gas. Oekraïne neemt dit jaar 27 miljard kubieke meter gas af van Gazprom.

Al twee jaar lang tracht de regering tevergeefs een lagere prijs te bedingen bij Gazprom en de Russische autoriteiten die een meerderheidbelang in dit bedrijf hebben. Pas nog werd president Viktor Janoekovitsj door zijn Russische collega Vladimir Poetin voorgehouden dat er in november over te praten zou zijn.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: