donderdag 15 november 2012

Merkel wil vrijhandelsakkoord nog niet ondertekenen

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Oekraine nu niet ondertekenen. "Oekraine voldoet niet aan onze voorwaarden'', aldus Merkel. Er is door haar eerder al kritiek geuit op de veroordeling van de oud-ministers Joelia Timosjenko en Joeri Loetsenko tot jarenlange gevangenisstraffen vanwege fouten die ze gemaakt hebben tijdens hun ambtsperiode. Het ontbreekt Oekraine aan een onafhankelijke rechtspraak en dat is een van de belangrijkste voorwaarden van de EU.

Toch sluit Merkel niet uit dat het vrijhandelsakkoord op enig moment toch wordt ondertekend. "We zijn in gesprek en als wij vinden dat de uitgangspunten toch in overeenstemming met onze voorwaarden zijn gebracht, dan wordt het akkoord getekend.''

De bondskanselier wilde overigens niet inhoudelijk in gaan op de voorwaarden. ''We hebben het hier over uitdagingen voor Oekraine en we kunnen die samen aan gaan.'' Merkel vindt dan ook dat de EU, met inbegrip van Duitsland, nauwe banden moet houden met de autoriteiten in Oekraine. Eind dit jaar moet de tekst van het vrijhandelsakkoord in alle EU-talen beschikbaar zijn en is het verdrag dus rijp voor ondertekening.

De Poolse premier Donald Tusk sprak woensdag zijn verwachting uit dat het vrijhandelsverdrag pas over een jaar wordt ondertekend. Dat zou dan moeten gebeuren tijdens de volgende conferentie over de zogenoemde nabuurlanden van de EU in Oost-Europa. Deze conferentie is in november 2013 in de Lithouse hoofdstad Vilnius.

Tusk zei dit na afloop van een gesprek dat hij in Berlijn had met bondskanselier Merkel over de betrekkingen tussen beide landen. Hij ging daarbij ook in op de betrekkingen met buurland Oekraine. "We zijn het er over eens dat we niets moeten overhaasten.'' De premier zei over de parlementsverkiezingen in Oekraine dat ''die niet in alles hebben voldaan aan de verwachtingen, maar toch in hoofdlijnen democratisch'''. Hij wees er op dat de oppositie een stevig mandaat van de kiezer heeft gekregen om tegengas te geven aan de regerende Partij van de Regio's.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: