dinsdag 20 november 2012

Nog even geen belasting op buitenlandse valuta

Er komt voorlopig geen belastingheffing van 15 procent op de verkoop van buitenlandse valuta aan en door particulieren. Er bleek dinsdag geen meerderheid voor in het parlement, waarop het wetsvoorstel werd aangehouden. Er wordt aanvullend onderzoek gedaan naar de nadelen van deze heffing die de kas van het staatspensioenfonds moet spekken.

Er waren al heel wat uitzonderingen gemaakt. Zo bevat het wetsvoorstel de richtlijn dat als Oekraïners geld uit het buitenland meenemen, de heffing pas geldt voor bedragen boven de 15.000 euro. Ook geldt de heffing niet over buitenlandse valuta die wordt opgenomen vanaf een bankrekening die tenminste 30 dagen eerder werd geopend en evenmin over de opbrengst van staatsobligaties in buitenlandse valuta. Bij het inruilen van buitenlandse valuta voor een flink bedrag in de Oekraïense munt kan eveneens een uitzondering worden gemaakt.

Met de Nationale bank en de banken, maar ook met politici, wordt nu overlegd hoe het verder moet met het voorstel dat is bedoeld om de vlucht in buitenlandse valuta, in het bijzonder de Amerikaanse dollar, tegen te gaan en tegelijkertijd de kas van het staatspensioenfonds te versterken.

Daar staat de verwachting van economen tegenover dat een belastingheffing van 15 procent de illegale handel in buitenlandse valuta bevordert.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: