zondag 11 november 2012

Interim-rapport OVSE negatief over verkiezingen

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) constateert in een tussenrapport - het eindrapport wordt eind deze maand verwacht - dat de parlementsverkiezingen in Oekraïne ''onvoldoende transparant'' waren. De waarnemers van de 'verkiezingswaakhond' vonden ook duidelijke bewijzen van het vervalsen van de stembusuitslag. Daarmee wordt de kwalificatie 'de beste verkiezingen ooit' van premier Mikola Azarov weerlegd.

De waarnemers beoordeelden de werkwijze van 77 van de 161 bezochte districtskiescommissies als negatief. "Bij 25 van deze commissies constateerden waarnemers dat er op de dag na de verkiezingen ernstige problemen waren bij het tellen van de stemmen vanwege allerlei onregelmatigheden. Daartoe behoorden intimidatie van commissieleden, maar ook directe bemeoeienis van anderen met het werk van de commissies, van reeds ingevulde stemmenlijsten, missende pagina's van documenten en kopieën die van elkaar bleken te verschillen'', aldus het OVSE-rapport.

De waarnemers van de OVSE vonden dat er vaak te veel mensen waren op de plekken waar de stemmen geteld werden en ook waar de districtsresultaten in de computer ingevoerd werden. In het interim-rapport wordt de Centrale Kiescommissie geprezen voor het publiceren van de resultaten op haar website, al had het nog iets uitgebreider gekund. Zo ontbraken in het overzicht het aantal ongeldige stemmen en het aantal uitgereikte stembiljetten.

De OVSE constateertde in twee gevallen - Vinnitsja en Mikolajiv - dat er een andere winnaar werd uitgeroepen nadat de resultaten van de stemming door de districtscommissies al aan 'Kiev' waren doorgeven.

Het volledige OVSE-rapport is hier te vinden: http://www.osce.org/odihr/elections/97077.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: