vrijdag 9 november 2012

Jatsenjoek wil vól inzetten op nieuwe verkiezingen

Oppositieleider Arseni Jatsenjoek (Verenigde Oppositie/Moederlandpartij) heeft Oedar en Svoboda opgeroepen om samen te besluiten de pas verkregen parlementszetels op te geven in een poging om vervroegde verkiezingen te krijgen voor zowel het parlement als voor het presidentschap. Dat zei hij vrijdagmiddag tegen verslaggevers bij de rechtbank in Kiev waar een door parlementskandidaat Ankadi Karnatski aangespannen zaak diende. Karnatski verzet zich tegen de verkiezingsuitslag in het district 132 (Mikolajiv), maar kreeg ongelijk van de rechtbank.

Partijleider Vitali Klitsjko van Oedar toonde zich eerder al een voorstander van nieuwe verkiezingen, maar dan wel op de oude manier en dat is zonder de aanwijzing van de helft van de parlementsleden via de 225 kiesdistricten. Klitsjko riep vrijdag de Europese landen op om 'de verantwoordelijken voor de verkiezingsfraude' te straffen door hen geen visum meer te verstrekken.

Krijgt Jatsenjoek de drie oppositiepartijen op één lijn, dan komt het nieuwe parlement niet aan het quorum van tenminste 300 van de 450 leden. In dat geval moet het huidige parlement besluiten tot nieuwe verkiezingen. Probleem is dat president Viktor Janoekovitsj daarmee moet instemmen en die zal geen haast maken. Het 'oude' parlement is hem naar de zin, met daarin een hoofdrol voor zijn Partij van de Regio's

Janoekovitsj gaf vrijdag te kennen dat hij de kritiek van internationale waarnemers op de gang van zaken bij de parlementsverkiezingen ter harte neemt. Hij wil verbeteringen aanbrengen. Zijn premier Mikola Azarov gaf bijna tegelijkertijd de oppositie er van langs. Die zou voor veel problemen hebben gezorgd bij de stembureaus en in tal van gevallen het tellen van de stemmen bemoeilijkt hebben.

Bronnen: Interfax, Kyiv Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: