vrijdag 23 november 2012

'Dag vasten vanwege de Holodomor zou goed zijn'

Het parlementslid Volodimir Olinik van de Partij van de Regio's vindt dat de Oekraïners zaterdag moeten vasten. Door een dag niet te eten zouden ze meer meevoelen met de slachtoffers van de hongersnood in de winter van 1932-'33, ook wel de Holodomor genoemd. Olinik herdenkt de miljoenen die toen om kwamen altijd met zijn gezin, zo liet hij vrijdag weten.

Om 16.00 uur wordt in het hele land een minuut stilte gehouden. Daarna steken miljoenen Oekraïners een kaarsen aan en plaatsen die voor het raam. Ook Oekraïners in het buitenland doen dat. In Nederland wordt daartoe opgeroepen door de Wereldfederatie van Oekraïense Vrouwenorganisaties.

Over de oorzaak van de hongersnood wordt overigens verschillend gedacht. In het westen van het land wordt uitgegaan van genocide, een doelbewuste actie van het Sovjet-regime door voedsel in een tijd van schaarste uit Oekraïne weg te halen en naar Rusland te brengen. Anderen gaan uit van overmacht door een tegenvallende oogst. De schattingen van het aantal slachtoffers lopen uiteen van drie tot zelfs tien miljoen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: