zaterdag 10 november 2012

Lazarenko uit de cel, maar al snel er weer in

De vroegere Oekraïense premier Pavlo Lazarenko is nog geen dag op vrije voeten geweest nadat hij vorige week donderdag werd vrijgelaten. Lazarenko zat ruim tien jaar in een Amerikaanse gevangenis wegens fraude. Dat meldt de website kommersant.ua. Advocaat Daniel Horowitz heeft te kennen gegeven dat Lazarenko weer is vastgezet omdat hij niet beschikt over een geldig visum of een status als politiek vluchteling.

De oud-premier heeft wel een huis in de Verenigde Staten, terwijl ook zijn vrouw en twee kinderen er wonen. Dat zou echter onvoldoende grond zijn voor een legaal verblijf. De Amerikaanse immigratiedienst heeft kommersant.ua bevestigd dat Lazarenko is overgebracht naar een opvang voor illegale immigranten in Adelanto, op ruim honderd kilometer van Los Angeles. Hij mag daar familie, vrienden en advocaten ontvangen.

Lazarenko heeft al te kennen gegeven dat hij ooit terug wil naar Oekraïne, maar dat de omstandigheden daar nu niet naar zijn. Het Openbaar Ministerie in Oekraïne heeft namelijk al te kennen gegeven dat hij gearresteerd wordt zo gauw hij het land binnen komt. Lazarenko ontvluchtte het land toen hij werd beschuldigd van afpersing, verduistering van overheidsgeld en machtsmisbruik. Justitie zou een vijftigtal zaken tegen hem hebben.
 
Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: