dinsdag 13 november 2012

Ambassadeur: liever douane-unie dan lastige EU

De Oekraïense ambassadeur Volodimir Jelstjenko vindt dat zijn land maar moet toetreden tot de douane-unie van Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan als de betrekkingen met de Europese Unie zo koel blijven als ze nu zijn. Hij zei dat op een bijeenkomst met studenten van een universiteit in Moskou.

Jelstjenko wees op de voordelen van de douane-unie voor Oekraïne, terwijl Europa veel last heeft van de economische crisis. Bovendien zijn de betrekkingen met de EU danig bekoeld door de als politiek beoordeelde gevangenisstraf van oud-premier Joelia Timosjenko. De moeizaam verlopen parlementsverkiezingen hebben het er niet beter op gemaakt.

Volgens de ambassadeur is toetreding tot de douane-unie snel te regelen, al in 2015. Het Oekraïense bedrijfsleven was aanvankelijk vooral gecharmeerd van aansluiting bij de Europese Unie, maar inmiddels is de Russische douane-unie favoriet volgens Jelstjenko. "De verhouding ligt nu op 42 procent voor de douane-unie, tegen 30 procent voor de Europese Unie.''

Toch moet Oekraïne Europa niet helemaal laten schieten, meent Jelstjenko. "Wij zijn voorstander van aansluiting bij de EU, maar dan wel de EU van gisteren. De Europese crisis heeft ons wel aan het denken gezet, maar we staan nog altijd achter het idee van integratie in de EU.

De Oekraïense regering heeft bij herhaling laten weten die integratie als topprioriteit te zien. Toetreding tot de Russische douane-unie is om die reden steeds afgewezen. Wel werd een 3+1 constructie door Oekraïne voorgesteld om de aansluiting bij de EU niet in de weg te zitten. Rusland vindt dit onaanvaardbaar.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: